COM LES MATEMÀTIQUES REGEIXEN LES NOSTRES VIDES

Les matemàtiques són una ciència formal que sovint és subjecte de controvèrsia o rebuig. De fet, per a gran part de la societat, les matemàtiques només són una assignatura tediosa i innecessària que ens obliguen a cursar a l’escola i que no es torna a utilitzar mai més un cop finalitzats els estudis. Doncs bé, el cert és que les matemàtiques estan molt més presents en la nostra vida quotidiana del que podem arribar a pensar. Accions que s’efectuen diàriament com les transaccions bancàries o les comunicacions per telefonia mòbil no serien possibles sense els patrons numèrics que hi ha darrera. El mateix succeeix en un ampli ventall d’àmbits, alguns dels quals s’esmentaran a continuació.
Primerament, molts dels objectes que emprem actualment es van crear gràcies a l’àlgebra, la trigonometria o la geometria. Per exemple, el disseny de l’esfera dels rellotges i la sincronització de les manetes responen a relacions matemàtiques en que intervenen la cinemàtica, el moviment angular i l’aritmètica modular.
A la biologia i a la natura també trobem nombroses
manifestacions matemàtiques. En particular, convé ressaltar
el cas de la Successió de Fibonacci. La Successió de Fibonacci
és una sèrie numèrica infinita que comença pels números 0
i 1 i es va construint de manera que cada terme és la suma
dels dos anteriors:

En configuracions biològiques com les petxines, les fulles de
gira-sol o els fruits de la pinya tropical trobem aquesta
successió en forma d’espiral tal com s’il·lustra a la fotografia
contigua.
D’altra banda, les matemàtiques permeten predir fenòmens naturals que durant segles es consideraven deguts a l’atzar. Una bona mostra d’aquest fet és la meteorologia. Les matemàtiques són un pilar fonamental de la predicció meteorològica perquè a través de la modelització permeten pronosticar la dinàmica de l’atmosfera i deduir quin temps farà.
Seguidament, les matemàtiques també tenen un efecte en cadascun de nosaltres com a individus. L’estudi d’aquesta disciplina contribueix al desenvolupament del pensament lògic i l’esperit crític perquè fomenta la capacitat de realitzar anàlisis coherents i qüestionar i relacionar conceptes. Així mateix, constantment se’ns plantegen situacions que requereixen d’eines matemàtiques com quan volem gestionar els nostres estalvis, cuinar i calcular les proporciones d’ingredients que necessitarem, decorar i moblar la nostra llar, trobar el millor preu o oferta per un producte o planejar les despeses d’un viatge.
En conclusió, podem determinar que les matemàtiques condicionen àmpliament el món que ens envolta i es manifesten al nostre dia a dia de formes innombrables. Així doncs, potser caldria replantejar la concepció que tenim d’aquesta ciència i prendre consciència de la seva importància.
BIBLIOGRAFIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s