Les fotos guanyadores del World Press Photo, al CCCB:

El World Press Photo és un concurs on participen fotoperiodistes de tots els països en diferents categories. Aquest, pretén despertar l’interès pel periodisme gràfic.

El concurs premia tant la millor fotografia, com altres dins de les categories.

Aquest desembre de 2021, s’ha escollit la millor fotografia de l’any. S’anomena “La primera abraçada” de l’autor Mads Nissen.

En la imatge es pot observar com una infermera, Adriana Silva, abraça a Rosa Luzia Lunardi, una dona de 85 anys que viu en una residència a Brasil, per primera vegada en molt de temps. L’abraçada es duu a terme mitjançant una “cortina de les abraçades”, a causa de la Covid-19.

A part de la millor fotografia, també s’han premiat altres dins de les categories.

La fotografia de l’esquerra s’anomena “Iemen: la fam, una altra ferida de guerra” de Pablo Tosco. Apareix una dona que, després d’un conflicte bèl·lic, torna al seu poble pescar i poder alimentar als seus fills.

La fotografia de la dreta es titula “Rescat de girafes d’una illa inundada”, d’Ami Vitale. Aquesta representa el rescat d’una girafa la qual transportaran a un santuari. 

És interessant relacionar aquesta temàtica amb el filòsof Plató, ja que aquest era contrari a la idea d’art i, per tant, no admiraria les fotografies anteriors. 

Actualment, la fotografia es considera art no només pel fet que les imatges es puguin prendre excel·lentment, sinó que també perquè poden transmetre idees, sentiments i conceptes. L’objectiu d’un fotògraf és fer que l’espectador pugui reflexionar a partir de la seva obra.

Plató, en canvi, tenia una opinió diferent sobre les imatges, ja que les considerava còpies de les idees originals.

Plató va dissenyar la teoria de les idees, en la qual separa dos mons. El primer és el món intel·ligible, on les ànimes lliures adquireixen coneixements de les idees originals. El segon món és el sensible, en el qual l’ànima queda incorporada en un cos oblidant les idees que recuperarà mitjançant les sensacions que el cos rep en interactuar amb objectes i imatges.

Així doncs, hi ha una divisió entre idees i objectes. Dins de les idees, trobem la idea original, que és la que té més valor, i la proporció àuria, que permet que les coses existeixin. Dins dels objectes trobem infinits cossos, que són còpies d’una idea; i finalment, les imatges dels cossos, que són còpies dels cossos.

D’aquesta manera, Plató considera que les imatges són còpies de les còpies i, per això, odia l’art.

En conclusió, penso que, si hi hagués la possibilitat que les imatges fossin còpies de les idees, tampoc afectaria la nostra vida diària, ja que la presa de fotografies és una acció quotidiana en els humans. A part, els fotògrafs volen transmetre sensacions i fer reflexionar a l’espectador i, per aquest motiu, es considera art i es premia.

També, crec que si ta teoria de Plató fos certa, apreciar la fotografia com a art ajudaria a la nostra ànima a recordar les idees que ha oblidat i, a més, en podria descobrir de noves, perquè sense aquestes imatges, no experimentaríem certes sensacions importants a l’hora de recordar idees i, per tant, a l’hora de conèixer.

Andrea Cayuela 2n de batxillerat A

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s