Cub de Rubik

Quan observem el cub de Rubik des d’un punt matemàtic se’ns obre un món amb moltíssimes possibilitats i ens sorgeixen moltes preguntes igual que una gran quantitat de matemàtics als estudiar el cub de Rubik des d’un punt lògic.

Una de les grans preguntes fetes per molta gent és quants passos aproximadament es necessiten com a mínim per resoldre un cub de Rubik.
El cub de Rubik es va crear a Budapest el 1974 i fins al 2010 no es va poder respondre l’anterior pregunta. Tres matemàtics van demostrar que qualsevol combinació del cub podia ser resolta amb 20 moviments o menys. Per poder demostrar-ho van estar investigant i estudiant-ho durant més de 30 anys.

Segons càlculs matemàtics el cub de Rubik té 43 252 003 274 489 856 000 maneres diferents de resolt. És un número tan gran que la humanitat mai ha vist de moment totes les possibles resolucions. Per tant, quan parlem de resoldre un cub de Rubik parlem de trobar una d’aquestes maneres de solucionar-lo. Això vol dir que també hi haurà una configuració de combinacions que tingui un nombre màxim de passos que permeti resoldre qualsevol combinació/configuració. Aquest nombre màxim de passos el van anomenar “El número de Dios”. Amb molts anys d’investigació, el 1979, David Singmaster va demostrar que aquest número era com a màxim 277 utilitzant tècniques algebraiques. Any rere any aquestes tècniques es van anar millorant i perfeccionant fins que van arribar que “El número de Dios” podia ser com a màxim 52. A la vegada, van descobrir que hi havia un gran nombre de configuracions (no totes) que amb 18 passos ja eren resoltes. Per tant, se sabia que “El número Dios” era entre 18 i 52. Quinze anys més tard (1995) es va demostrar que el número estava entre el 20 i 29.

El final de l’experiment de més de 30 de treball va finalitzar el 2010 quan amb l’ajuda dels nous ordinador de Google els 3 investigadors (Tomas Rokicki, Herbert Kociemba i John Dethridge) van demostrar que aquest número és 20.
Aquest experiment ens demostra que les matemàtiques està en tot allò que ens envolta i que moltíssimes d’elles tenen respostes després de molt temps i paciència com per exemple trobar un número que resolgui els bilions de combinacions possibles. Aquesta “màgia” que té les matemàtiques és el que motiva a tants científics d’avui en dia per seguir buscant respostes i per entendre i comprendre el món d’una manera més matemàtic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s