Un martell de la mida d’un arbre

La farga catalana va ser un tipus de forja usada a l’Europa Occidental des de l’Edat Mitjana fins a finals del s. XIX. Va ser molt utilitzada durant aquest període, ja que el metall era imprescindible en aquell temps.
A més, el concepte de “farga catalana” també inclou el mètode siderúrgic utilitzat per l’obtenció del ferro, també conegut com a mètode català. Aquest procediment va fins a l’obtenció del ferro o els seus aliatges a les mines fins al tractament d’aquest.
El mecanisme emprat consta de diverses parts: el forn, on es redueix el mineral; la trompa, que serveix per avivar el foc; el mall, que eliminava l’escòria i li donava forma al masser (massa esponjosa de ferro que s’obtenia)i que estava fet d’un tronc d’arbre sencer; eren els seus principals components.

Les fargues estaven localitzades a zones boscoses i amb rius propers, d’aquesta manera podien trobar aigua i carbó vegetal de manera senzilla. A més, per aquestes zones del Pirineu Oriental, hi havia grans reserves de mena, que és el producte geològic enriquit amb un tipus de mineral, en aquest cas ferro.
Tot seguit, es cobria el terra del forn amb una capa de carbó encès, a dalt s’hi ficava més carbó i la mena i, finalment, la capa superior es recobria de carbó humit. El tub, anomenat tovera, servia per anar avivant el foc. Seguidament, de mica en mica s’anava afegint carbó i mineral i extraient l’escòria, que es la part resultant que no es desitja de la fundició.

Un cop obtingut el masser, aquest es portava al mall, el qual el compactaria i li donaria forma. El mall s’anava movent d’amunt a avall i donant cops al masser com si fos un martell gràcies a un eix que girava pel fet que estava enganxat a un molí d’aigua.
La farga catalana va ajudar les empreses metal·lúrgiques a poder obtenir més producte en menys temps, és a dir, va millorar el rendiment. A més, també va beneficiar a altres camps com l’agricultura, la producció d’eines i objectes de cases…
En conclusió, va ser un gran invent i una bona aportació al desenvolupament tecnològic industrial per part dels catalans!

Vega Carmona, Mgalí Marin i Arnau Sabaté.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s