LA COSMOLOGIA EN LA FÍSICA:

Des dels inicis, la naturalesa humana s’ha qüestionat l’existència, i com a conseqüència, els orígens. Ara, al segle XXI, els científics no han trobat resposta a les milers de preguntes i incògnites que hi ha suspeses a l’aire. Altres àrees acadèmiques, com la filosofia o la teologia, plantegen hipòtesis i possibles teories. Però, què és el que fa que totes aquestes no prosperin i no arribin a consolidar-se? Per què avança la tecnologia i no una simple demostració del que fa segles que hi és?

La cosmologia física és una àrea dins de la física que estudia precisament això. Es troba en la branca de l’astrofísica (l’estudi dels cossos i l’Univers). Va sorgir a principis del segle XX, amb el que pot considerar-se una revolució científica, impulsada pels avanços tecnològics i descobriments científics. Quan la societat va adquirir una visió més àmplia de l’Univers, els científics van poder anar introduint les seves idees aplicades en teories i experiments. Aquest seguit de fets van impulsar la percepció de la ciència i el món. L’acceptació i el reconeixement de l’experimentació va ajudar als experts a aprofundir en els seus treballs, i això va fer que accedissin a respostes, però que els hi sorgissin molts més dubtes. Al principi, va ser una part de la ciència molt rebutjada i problemàtica, que va haver d’enfrontar-se a problemàtiques religioses i desconfiança de la mateixa ciència.

Progressivament, la idea dels cosmos i la seva naturalesa característica han anat prenent forma. Tanmateix, això no ha aconseguit superar els buits que hi ha. i és per aquest motiu que la cosmologia segueix en peu, per intentar descobrir-los.

Actualment, la majoria de cosmòlegs accepten la base (qüestionable) de l’àrea: la Teoria del Big Bang (nucleosíntesis del Big Bang). Existeixen models alternatius a aquest, però les proves i demostracions són considerades escases per la majoria de científics. Les mesures observacionals, són fonamentals  per aquesta ciència, ja que manca d’una estructura sòlida respecte a la seva metodologia i el seu ritme evolutiu. Té com a referent la teoria de la relativitat, entre d’altres, en les que es recolza per seguir avançant. L’estudi no es limita a respondre l’existència, sinó que va més enllà, i pretén seguir observant d’altres. Les grans estructures de l’Univers, el multiunivers, la radiació, els rajos gamma, l’energia, la matèria fosca… constitueixen les principals preocupacions de la cosmologia física. Però són la Terra i l’Univers els que protagonitzen les dues qüestions més vertiginoses: la inflació del Cosmos i el temps lineal de la Terra. 

La inflació del cosmos és un seguit d’idees teòriques i propostes que intenten explicar la formació i l’origen del cosmos. Hi ha hagut satèl·lits i mesures tecnològiques que han aproximat la seva edat, però el dubte no es troba en el present. Al cap i a la fi, el passat serveix als científics per entendre l’ara, però necessiten de forma més urgent saber-lo per un altre motiu. Sense documentació i orientació científica no hi ha prediccions del futur de l’Univers. El present transcorre constant, però el futur s’aproxima deixant als experts amb inquietud, ja que no saben quan es produirà algun incident que indiqui modificacions (entre elles el fi) del mateix Univers. Hi ha hipòtesis que interpreten l’estat i l’evolució del cosmos actual, comparant-lo amb el model ideat dels inicis, aproximant i arribant a la conclusió de com arribarà la fi.  Tanmateix, encara es necessita estudiar els múltiples factors i condicions que no abasta la física, però que influeixen en els cosmos.

La teoria inflacionària va ser proposta inicialment al 1981 per Alan Guth. Segons la teoria, en un instant fraccionàriament curt l’univers va créixer 100000 bilions de bilions de vegades. En el període inflacionari final la temperatura va decaure exponencialment. La partícula que va provocar aquesta inflació s’anomenaria inflató. Cal destacar, que la distància dels dos punts fixos de l’Univers van causar alts nivells de simetria, i més tard van plantejar-se possibles ones gravitatòries inflatòries fluctuant. 

Per arribar a on estem ara s’han necessitat un seguit d’instruments i eines, que empleades a l’exterior han proporcionat informació als cosmòlegs. Entre aquestes eines trobem:

-El satèl·lit Cosmic Background Explorer (1989) de la NASA. Va proporcionar mesures molt precises del firmament i la seva radiació.

-Hubble, principalment amb el fi d’una missió cosmològica (energia fosca…).

-Satèl·lit WMAP, observava les fluctuacions de la radiació, àtoms ordinaris de l’univers  (són només 4,6% de l’univers)…

A més a més d’estudiar l’exterior per mitjà d’instruments, la cosmologia també es planteja possibles qüestions. Unes de les àrees que contempla són: els forats negres en el nostre Univers, els raigs còsmics i la relativitat, el principi d’equivalència… Fins i tot repassen i estudien que la teoria general de la relativitat d’Einstein sigui adequada la gravetat, i la fonamentalitat de les lleis de la física en qualsevol part de l’univers. I, com prèviament s’ha mencionat s’estudien els models contraris a la cosmologia actual: la cosmologia alternativa i els seus models.

Resumint, aquesta gran àrea de física no és més que un petit traç del que existeix a l’univers. Està clar que per poder estudiar i plantejar el futur necessitem les bases del passat; però, per què costa tant arribar a formular-les? Potser, la condició humana no està preparada pels descobriments que suposaria consolidar algunes de les idees que ara considerem incògnites. O, simplement, no tenim una visió àmplia i coneixedora del món i les idees què considerem com bàsiques no ho són. Tot i això, encara hi ha un llarg recorregut per la ciència i la física, ple de problemes que resoldre i conceptes que enllaçar.

Aconseguirem trobar la unió entre el futur, el present i el passat? Existeix el que definim com a temps? La física cosmològica arribarà a solidificar les seves bases?

Per això, haurem de seguir observant i qüestionant tot allò que es presenti davant nostre.

Judit Audina Toldrà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s