L’ÚS DEL CATALÀ A L’ESCOLA

L’ús del català a les escoles és un tema que està de moda i que ens sembla molt preocupant. Nosaltres, que des de ben petits ens hem comunicat en català tant amb els companys com amb els professors. Estem vivint una caiguda dràstica del seu ús a les escoles.

El Govern admet que l’ús del català a   l’escola és preocupant. Segons les dades del Departament d’Educació, menys de la     meitat dels mestres de quart d’ESO es dirigeixen als alumnes sempre en català i només un 20% dels estudiants el fan servir sempre per parlar amb els seus companys. Aquesta situació ha empitjorat en els últims 15 anys. Només 2 de cada 10 estudiants fa servir sempre o gairebé sempre el català en les activitats de grup, quan fa 15 anys eren gairebé 7 de cada 10. A més, ha pujat, tot i que amb un pendent menys pronunciat, el percentatge d’alumnes que no fa servir mai o gairebé mai el català: si el 2006 era un 6,2%, ara supera el 28%.Per això, els departaments d’Educació i Cultura han presentat un pla per augmentar l’ús del català a les escoles els propers quatre anys.

Diversos docents, sociolingüistes i activistes per a la llengua han donat la seva opinió sobre aquest pla:

Avel·lí Flors, sociolingüista,  assegura que “cal fer entendre al personal docent la importància que el català siga el centre de gravetat del model educatiu” i que “el pla va en una bona direcció perquè fa créixer la formació del professorat en la gestió de les llengües i per la idea que es formin comissions dins els centres que dissenyen polítiques de promoció de l’ús del català.”

En canvi Antoni Dalmases, ex-professor de secundària de llengua i literatura, opina tot el contrari que Avel·lí i s’ha mostrat molt crític amb els impulsors d’aquest pla afirmant que “han fet el pla perquè sembli que fan coses. Aquesta gent que es posa a resoldre el problema, que és gravíssim, són els menys adequats, perquè no entenen res.” i “cal que s’ocupi del català la gent que val i que en sap. Aquests no valen. Hi ha grups que parlen de sociologia lingüística i que treballen, com el grup Koiné.”

“El Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a un 25% de l’ensenyament en castellà a l’escola.” La providència, suposa un cop al model d’escola catalana, que fa que el ús del català disminueix encara més. 

La nostra opinió és que el català hauria d’estar més protegit, no pot ser que estiguem davant d’una caiguda tan dràstica i que, a més, vulguin reduir-lo mitjançant el castellà. Creiem oportú que la Generalitat actuï d’immediat abans no sigui massa tard i no haguem de recordar el català com una llengua que es va extingir en el s.XXI. No només la Generalitat, sinó nosaltres, els parlants que som els principals causants d’aquesta caiguda.

Fet per: Aleix Ponz, Marc Palau, Oriol Jordana i Pau Orti

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s