GENOCIDI JUEU (L’HOLOCAUST)

L’holocaust fou un genocidi1 causat per part dels nazis del Tercer Reich1 en contra dels jueus entre els anys 1941 i 1945. El cap del Tercer Reich era Adolf Hitler, un polític, militar i dictador alemany d’origen austríac. El seu únic i principal objectiu era el·liminar i exterminar  a les persones jueves majoritàriament però també als col·lectius homosexuals, persones amb discapacitats i gent que no compartia les seves idees,és per això que van pensar en un mètode fàcil que consistia en l’eliminació física de les persones,alguns morien per fusilament,i d’altres pel cansanci causat per les feines obligatòries o per fam3. Aquesta tècnica fou duta a terme en camps d’extermini4, els quals estaven envoltats de tanques espinoses electrificades, amb diverses torretes de vigilància amb metralladores. Un exemple podria ser el camp d’Auschwitz.

Els historiadors diuen que les morts de víctimes van ser vora els 5 i els 7 milions de persones.

Això ho podem veure reflectit en un diari molt conegut, el diari de l’Anna Frank. Aquesta era la filla petita del jueu Otto Frank, i va néixer en Frankfurt (Alemanya) el 12 de juny de 1929. Des de petita va ser una jove molt original i inspiradora, la qual es va fer coneguda per un diari que, al llarg dels anys va anar agafant valor i importància.

Texto, Carta

Descripción generada automáticamente

 En aquest diari parla des del seu punt de vista, com va viure en primera persona els atacs / assassinats i les fugides dels jueus. Explicava també que tenien un amagatall en una casa de la companyia, alquilada pel seu pare i compartida amb un treballador que també era amic seu, s’amagaven  allà especialment en la segona i tercera planta, i allà va ser on ella va escriure aquest gran diari, i el lloc que va fer que sobrevisqués.

Aquest diari ens va ajudar a entendre com ho passaven els alemanys durant aquella exterminació per part dels nazis. No tan sols parlava d’això, també de la seva lluita a favor dels drets humans i de la igualtat entre homes i dones, això es pot veure en aquest extracte de llibre (Ana Frank, 1947):” ¡Las mujeres deben ser respetadas! En términos generales, los hombres son reconocidos con gran aprecio en todas partes del mundo, así que: ¿por qué las mujeres no pueden ser consideradas también?”.

El niño con el pijama de rayas, amistad más allá de las barreras - La Mente  es Maravillosa

A part de l’Ana Frank, també volem parlar-vos d’una pel·lícula ambientada en aquella època, com per exemple El niño del pijama de rayas, en el qual trobareu aportacions ja comentades. Com diu Boyne, autor del llibre en què es basa el film: “L’acció s’hi narra des de la innocent òptica de Bruno, fill d’un oficial de la Schutzstaffel que es muda amb la seva família a un lloc anomenat “Auschwitz”, que és el camp d’extermini que ja hem comentat abans. En aquesta història, Bruno fa amistat amb un nen jueu anomenat Samuel que viu a l’altra banda d’una reixa i que, com altres persones en aquest lloc, vesteix un “pijama de ratlles”. Aquesta novel·la va ser i és un gran èxit, només el 2012 es van arribar a vendre més de 5 milions d’exemplars a tot el món. 

Avui en dia l’holocaust porta mals records i sovint odi. Fou un esdeveniment dur i dramàtic que va fer morir moltíssimes persones innocents. Tan sols pensar en aquest aconteixement pot donar por a molta gent però és una realitat amb la que ens podriem trobar perfectament i esperem que no torni a passar un aconteixement com aquest que va causar tantes morts i desigualtat.

_____________________________________________________________________

1 Fet delictiu d’exterminar un col·lectiu humà.

2 Nom que rep el darrer imperi alemany (entre els anys 1933 i 1945).

3 Conjunt de persones que comparteixen una sèrie d’elements, per exemple: la cultura, el territori, la història, l’ ètnia…

4 Acció de tenir gana, desnutrició.

Adrià Comas, Àlex López , David Beltrán i Núria Florensa.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s