L’impacte sanitari del Covid-19

El Covid-19, col·loquialment conegut com a “Corona Virus”, després d’originar-se a Xina a finals de desembre del 2019, ha acabat arribant a Europa causant el tancament de les
fronteres i amb milions de ciutadans confinats a les seves respectives cases. La pandèmia ha creat una situació d’alerta mundial, un gran impacte en els ciutadans i un col·lapsament en el sistema sanitari.

Aquest col·lapsament no només és degut als nous infectats que hi ha cada dia per culpa del virus, sinó que també es dóna per la gran quantitat de persones que requereixen dels serveis mèdics. És per aquesta raó que els diferents països han implantat un sistema d’alarma per evitar que la gent surti al carrer si no és per un motiu essencial com podria ser anar a comprar. Gràcies al confinament, la mesura que els governs estan prenent per intentar evitar el gran impacte que està causant el Covid-19 als hospitals i ciutadans, el risc de contagi es redueix molt ja que el virus es transmet a través del contacte directe de les secrecions mucoses, és a dir; el nas, la boca i els ulls. I al reduir aquest tipus de contacte entre les persones, es redueix consecutivament la propagació de la pandèmia. Tot i així, el risc de contagi no només depèn del contacte entre l’infectat i una persona sana, sinó que també es pot produir la infecció de manera indirecta de la següent manera: la persona infectada pot deixar restes del virus en una superfície i una persona sana es toca una de les secrecions mucoses esmentades anteriorment després d’estar en contacte amb aquella mateixa superfície; és en aquest tipus de casos quan una persona pot quedar infectada sense haver estat físicament amb una persona amb el “Corona Virus”.

A més, una persona d’edat avançada o amb una patologia, no només tindran més risc de contagiar-se, sinó que si queden infectats pel virus, aquest els afectarà més greument. Això és degut a que les persones que es troben en les dues situacions anteriors, tenen les
defenses immunològiques més baixes que no pas una persona completament sana. A la gràfica anterior es poden observar els quatre països més afectats pel Covid-19 a arreu del món ordenats, d’esquerra a dreta, segons l’aparició temporal d’aquest en les 4 nacions.

Entre elles estan Xina, l’estat on es va detectar per primera vegada el virus i en el que actualment les persones recuperades superen el 90% del nombre total d’infectats. Al costat del país asiàtic hi ha Itàlia, el segon estat on va aparèixer el virus i on el nombre d’infectats supera el de Xina per vint milers. En tercer lloc, trobem Espanya, país en
el que el nombre d’afectats es redueix lleugerament respecte Itàlia. Finalment, l’estat amb més nombre de contagis pel “Corona Virus” és el Nord-Americà amb un total de 190.000 infectats i un percentatge de recuperació més baix del 4%.

El nombre de personas contagiadas en cada país depèn de les mesures que s’han pres en cadascun d’ells i del moment en que aquestes han estat establertes. Aquest és un dels principals motius per els que països en què el virus ha arribat a infectar més tard hi ha un nombre d’infectats més elevat, com és el cas d’Estats Units on les mesures de prevenció i d’emergència s’han posat en marxa en un moment en el que la pandèmia ja estava força propagada i això ha provocat el gran nombre de personas contagiadas.

Les mesures excepcionals que cadascú ha de prendre per la seva compte per evitar el contagi són un continu rentat de mans, es poden trobar molts tutorials i imatges de com fer-ho adequadament, és necessari evitar el contacte amb els ulls, el nas i la boca, davant d’una persona infectada mantenir-se a dos metres de distància, i tossir tapant-se la boca amb el buit del colze o en un mocador d’un sol ús.

Les mesures excepcionals que s’han adoptat per decisió del govern són el tancament de les fronteras durant 30 dies, la limitació de circulació tant en persones com en vehicles, la racionalitat de l’ús de serveis o el consum d’articles de primera necessitat, només l’obertura de botigues d’alimentació i farmàcies i la resta d’establiments tancats incluint escoles, acadèmies, centres comercials… I per últim han declarat l’estat d’Alarma, és a dir, tothom s’haurà de quedar en quarantena a casa i només es podrà sortir per comprar coses d’extrema necessitat com aliments o medicaments, o per anar al seu lloc de feina.

Com hem comentat abans, a causa del gran número d’infectats pel Covid-19, hi ha hagut un col·lapsament en el sistema sanitari i no només per els ciutadans afectats pel virus sinó per gent que necessita serveis mèdics. El sistema sanitari no estava preparat per a una xifra tant elevada de contagis i no s’esperavan aquest impacte en la població, aquest motiu també ha provocat la decisió del govern per a la fabricació de més material sanitari i també ha provocat la infecció de 5.400 sanitaris. Per això si tens símptomes o creus que pots tenir el virus, el que has de fer és evitar acudir a un centre sanitari i trucar al númerod’emergència que les CCAA han establert. I també per ajudar al personal sanitari i a les persones amb més risc, el que ha de fer tothom és quedar-se a casa fins que finalitzi el període d’alarma.

Les mesures de prevenció que hem esmentat abans, no són només per frenar la velocitat de transmissió del coronavirus, sinó també per evitar el col·lapse de el sistema sanitari. Per ara, és impossible preveure la capacitat màxima d’infecció del virus ni el nombre d’afectats. Per sobre del risc de contraure la infecció, el que ens ha de preocupar és la velocitat de transmissió, per protegir els grups de risc que, tot i que representen un percentatge reduït, són els més vulnerables a l’epidèmia. En aquest cas, no et rentes les mans i et aïlles en quarantena només per tu, sinó que ho has de fer per protegir les persones més vulnerables del teu voltant i evitar el col·lapse sanitari.


La prevenció és una qüestió de responsabilitat individual per al bé comú. El comportament i la gravetat de l’epidèmia depèn de la gent. El futur del coronavirus dependrà, per exemple, de les mesures higièniques que implementi la població. En aquest cas, com que el virus es propaga per gotes respiratòries, les recomanacions inclouen des del rentat de mans freqüent fins reforçar les mesures d’higiene respiratoria com cobrir-se la boca al tossir o esternudar, com us hem esmentat anteriorment. Però la progressió dels virus també depèn de les mesures de distanciament social que es prenguin; com evitar viatjar a zones de risc, tancar escoles i universitats per evitar aglomeracions de gent i implementar quarantenes. Fins ara, hem vist com diferents territoris han aplicat diferents protocols per a controlar aquesta crisi. Però realment no coneixem l’impacte i l’efectivitat de cadascuna d’aquestes actuacions.

Per ara, l’única manera que tenim d’avaluar l’evolució de l’epidèmia són els números així que per això, el millor és quedar-se a casa i seguir totes les mesures que hem comentat anteriorment establertes per sanitaris i pel govern.

Carlota Merino i Natalia Villalgordo, 1r de Batxillerat A

Permés informació visitar: https://nereaprietocano.wixsite.com/misitio-1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s