Astrofísics detecten evidències d’un forat negre de 142 masses solars: GW190521

Els projectes LIGO (als EUA) i Virgo (a Itàlia) van detectar el 21 de maig de l’any 2019 les ones gravitacionals més intenses que s’havien detectat fins aleshores.

Durant el transcurs de l’any següent, els astrofísics van estar estudiant aquest fenomen, fins arribar a la conclusió que es tractava del forat negre més gran detectat fins avui. Es creu que aquest forat negre va ser originat per la fusió de dos forats negres anteriors, de 84 i 66 masses solars, respectivament. La suma dels dos forats negres és equivalent a 150 masses solars, però és que les 8 masses sobrants es van dissipar en forma d’ones gravitacionals (captades per LIGO i Virgo).

Però… què és un forat negre? Definim un forat negre com a una regió de l’espai-temps on la densitat de matèria és tan elevada que col·lapsa sobre sí mateixa. Un científic anomenat John Wheeler va inventar aquest terme l’any 1957.

Tot i que els anomenem “negres”, no significa que ho siguin; és a dir, no és que els forats negres siguin realment “negres”, sinó que són tan densos que ni tan sols la llum pot escapar d’ells. En conclusió: els forats negres no són directament “negres”, sinó que simplement no emeten llum.

Tot i que aquesta és una notícia recent, aquest esdeveniment va ocórrer fa 7000 milions d’anys. El que succeeix és que les ones gravitacionals han viatjat durant tot aquest temps a través de l’espai fins que vam arribar a captar-les fa poc més d’un any.

GW190521 (que és el nom que els astrofísics li atorgaren) suposa un gran descobriment per a la comunitat científica: ens ha permès confirmar l’existència de forats negres de massa intermitja. Això significa que hi ha forats negres de masses molt majors a l’univers que encara no hem detectat, però que es creu que existeixen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s