EL KIRI, L’ARBRE QUE POT SALVAR EL PLANETA

El Kiri, també anomenat arbre de la princesa i emperadriu, és un arbre originari de la Xina. Pot arribar als 27m d’altura, té un tronc d’entre 7 i 20m de diàmetre i les seves fulles freguen els 40cm d’amplada. Tant cultivat com silvestre, és un arbre que neix a altituds inferiors als 1.800m. Però què té d’especial per salvar el planeta i la humanitat?
Doncs bé; el Kiri és una espècie que es caracteritza per la seva capacitat d’absorció de CO2, 10 vegades major que la majoria d’espècies corrents: un exemplar adult pot arribar a convertir 21,7kg de diòxid de carboni en oxigen en un sol dia. Això vol dir que, amb la seva plantació, aquest gas d’efecte hivernacle disminuiria dràsticament.
A més, les seves característiques anatòmiques el situen en el número 1 d’arbres de creixement ràpid: es calcula que creix uns 2 centímetres per dia en les millors terres, arribant a mesurar 7 metres en només 1 any. I no solament això, sinó que té unes arrels prodigioses que resisteixen millor que les d’altres espècies, fet que porta a la seva difícil destrucció, ja que aquest arbre és capaç de regenerar-se fins a set vegades en les seves pròpies arrels, resistint així a incendis forestals i talades massives. És capaç de créixer fins i tot en sòls contaminats, i al fer-ho, purifica la terra i li aporta nutrients gràcies a les seves fulles, molt riques en nitrogen.
S’ha decidit també experimentar amb la seva fusta, i ha funcionat: la fusta del Kiri és fàcil de treballar gràcies a la seva fibra recta i la seva lleugeresa, té una bona resistència a la putrefacció i el preu és perfectament assumible. És a dir, que també aporta beneficis a la no-desforestació, ja que té una capacitat extraordinària de regenerar-se i créixer, produint així molta més fusta.
Però no tot són flors i violes; l’any 2008 es va iniciar un projecte de plantacions d’un milió de Kiris, intentant netejar el sòl i aportar-li nutrients. Deu anys després, tanmateix, aquests arbres estan destruint les espècies autòctones de la regió, i ha passat a denominar-se una espècie invasora. Està demostrat que té una gran capacitat de reproducció via espores i llavors, és a dir, que es reprodueix amb el vent. I això vol dir que es pot reproduir a tot arreu convertint-se en depredador d’altres espècies menys resistents fins fer-les desaparèixer.
No obstant aquest problema i per evitar-lo, el biòleg Lorenzo García ha fet la seva feina: ha formulat un híbrid d’elongata i fortunei, dues varietats de l’arbre emperadriu, llavors de les quals són estèrils. D’aquesta manera, l’arbre no es pot reproduir per sí sol i per tant és controlable. “Res no és bo o dolent, simplement depèn de com s’utilitzi” afirma l’especialista. Aquest exemplar ha estat estudiat i aprovat per una de les empreses de millor de cultius valenciana, que afirma que aquesta seria una de les maneres més viables de millorar altament la qualitat de l’aire sense provocar la pèrdua d’ecosistemes autòctons.
En conclusió, el Kiri té nombrosos beneficis per l’aire del planeta: absorbeix 10 vegades més Co2 que altres arbres; produeix grans quantitats d’oxigen; creix ràpid i pot créixer en gairebé qualsevol tipus de terreny; pot ser utilitzat també per la fabricació de mobles de fusta o de qualsevol estri d’aquest material perquè i com que es pot arribar a regenerar 7 vegades en ell mateix, és més sostenible.

FONTS:
https://www.hoy.es/sociedad/kiri-sombra-20190617003316-ntvo.html
https://www.wegrow.de/es/kiri/
https://www.lavanguardia.com/natural/20170102/413034036992/arbol-kiri-cambio-climatico.html

Maria Rodriguez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s