Lectura: ASSAIG SOBRE EL GOVERN CIVIL, John Locke

Ara comentaré la lectura anomenada “Assaig sobre el govern civil” de John Locke. En aquesta lectura Locke ens explicarà com hauria de funcionar la societat amb conceptes polítics, de drets…

El primer que ens vol intentar fer entendre és sobre l’origen del poder polític. Per fer-ho fa menció del que es diu estat de natura.

L’estat de la natura es defineix com aquell lloc on estan els humans i en el qual tots els membres de l’espècie són iguals, ningú té més poder que un altre i tenen una llibertat perfecta sense cap autoritat o dependència d’algú sobre com fer les teves accions o quines decisions prendre sempre que es compleixi la llei natural, la qual parlarem d’ella més endavant.

Aquesta igualtat que he mencionat anteriorment es pot contradir si Déu ho diu, és a dir, si diu que algú és superior a tots els individus. En aquest cas aquesta persona tindrà més poder i estarà per sobre dels altres.

Aquí torna a fer menció de la llei natural que aquesta controla l’estat de natura. Aquesta, que seria part de la raó, ens explica que no pots atemptar contra algú altre. Ja sigui la seva salut, vida…

També que tothom pot viure de manera lliure a condició que no interfereixi en la llibertat d’algú altre i en el cas que això passi la persona tindrà dret a castigar-lo amb una pena similar amb l’objectiu de què no torni a passar i així fer entendre que s’ha de respectar la llibertat donada.

En el cas que una persona tingui la intenció o directament incompleixi aquesta llei estarà en aquest estat de guerra. Aquest estat de guerra es forma, ja que atemptes contra l’una altra persona i fa que puguis ser castigat per algú de l’estat de natura. D’aquí neix el fet que les persones es puguin defensar davant de casos d’agressió contra ells.

Després comença a parlar sobre l’inici de la societat política i en les condicions les quals es troba la persona.

Locke diu que tots els homes som lliures i independents i que treure’ls-hi això als éssers humans seria com anar en contra de la llei natural. Però apareix una situació on l’individu vol fer aquesta contradicció i no ser del tot lliure, sinó que, per voluntat pròpia, vol pactar amb altres individus que hi apareixen a l’estat natural per poder crear una comunitat.En aquesta comunitat podran unir-se el nombre de persones que vulguin i es posaran d’acord perquè hi hagi un ambient de pau i puguin conviure tots junts amb comoditat.

Un cop que aquesta comunitat es forma es consolida un cos polític on els que ho formen tindran més poder a l’hora d’actuar davant la resta de la comunitat. Això farà que les decisions que decideixin aquests que tenen el poder siguin totalitàries i la resta de la comunitat es veurà obligada a obeir.Per finalitzar parla d’en quins casos i de quines formes es pot dissoldre un govern.

Cal recordar que el govern depèn de la gent del qual està format, és a dir, la comunitat.Si aquesta comunitat es dissol, el govern també ho farà. Però el que Locke destaca en aquest text, és que una forma de dissoldre un govern és amb la invasió d’una força estrangera i que aquesta faci que les persones de la comunitat trenquin la seva unió i siguin obligades a tornar al seu estat natural o formar part de la comunitat estrangera, per culpa d’aquesta imposició sobre ells.Aquest seria el cas més normal, però també pot arribar a succeir aquesta dissolució des de dins del govern.

Això podria arribar a passar de diverses formes les quals ara faré uns quants exemples. La primera seria si el poder legislatiu d’aquest estigués molt alterat per culpa que algú es posés a legislar y que tota la comunitat estigués en contra o simplement no estigués a favor de tot el que diu la persona amb el poder legislatiu. Un altre seria quan un monarca modifiqués el procediment de l’elecció dels votants en contra de la comunitat o que, per últim, que el monarca cedeixi el governa un altre govern.

En conclusió, aquest ha sigut el comentari sobre la lectura de J. Locke anomenada”Assaig sobre el govern civil”.

Fet per: Martí Gil, Tomás Heredia, Aina Carulla i Andrea Izaguirre.

Curs: 1r de Batxillerat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s