Més plàstics que peixos al mar: La preocupant situació dels mars actualment

La contaminació que provoca el plàstic al mar i els oceans no sembla disminuir. Com sabem es tracta d’un problema d’unes dimensions esgarrifoses i no s’està fent res per aturar-ho. La situació actual és molt alarmant i cada vegada ho és més.

Més de les dues terceres parts de la planeta estan cobertes d’aigua. Això vol dir que a causa de la contaminació per plàstic els ecosistemes de cadascuna d’aquestes zones continuen en risc. A tot el món es ven cada minut gairebé un milió d’envasos plàstics de begudes. La producció mundial de plàstics ha augmentat de forma exponencial de 2,3 milions de tones el 1950 a 162 milions el 1993 i a 448 milions el 2015. La producció anual de plàstic supera els 300 milions de tones. Aquest volum de producció satisfà una demanda que creix de manera molt gran per l’augment progressiu de la població mundial. D’aquests 300 milions de tones s’estima que vuit milions de tones de plàstic acaben en els mars i oceans. El major mercat per als plàstics són els materials d’envasament. Aquests deixalles suposen gairebé la meitat de totes les escombraries plàstica generada a nivell mundial; la majoria mai es recicla ni s’incinera. Més de el 40 per cent del plàstic es fa servir una sola vegada i es llença. Cal aturar l’abocament de residus plàstics al mar per diferents vies. Aconseguir èxit en aquesta tasca no només depèn de la voluntat i de les accions conjuntes que emprenguin governs, organitzacions i fabricants. Avançar en aquesta tasca també depèn de nosaltres. Un altre tema molt important és el dels microplàstics que són petits trossos de plàstic que mesuren menys de mig centímetre, com la mida d’un gra d’arròs. Arriben a la mar per dues vies diferents: D’una banda, procedeixen dels microplàstics fabricats específicament per a ser usats en articles com cosmètics, pasta de dents, sabó de mans i productes de neteja. Cada any, els fabricants europeus s’utilitzen 3 125 tones de microplàstics. Les aigües residuals i els vessaments els porten a les vies fluvials i d’aquí van a parar als mars. D’altra banda, quan els plàstics arriben a la mar, es van fragmentant en trossos molt més petits per l’acció de la llum solar i l’onatge.

És molt important recordar el fet controlar el consum diari de bosses de plàstic, ampolles, gots i coberts d’un sol ús. Això depèn de nosaltres, principals responsables de que molts d’aquests residus acabin en els mars i oceans.

Fet per: Jan Llorens.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s