Entrevistes als familiars sobre la seva trajectòria professional

Primera persona: Mercè Sánchez

Què has estudiat? Quan ho vas tenir clar? 

Vaig estudiar Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Des de ben petita m’agradava ensenyar i transmetre coneixements… No tenia clar a  quina franja d’edat dedicar-me i vaig tenir dubtes entre Educació infantil-primària o especialitzar-me en una llengua. Finalment em vaig decidir per estudiar Filologia i més tard també Educació Infantil on ja fa més de 10 anys que m’hi dedico sent tutora de P1 i P2 en una llar d’infants del barri.

Et sembla que és una carrera que no tothom pot estudiar? Difícil?

És una carrera que té les seves complicacions, ( t’ha d’agradar llegir, la història de la literatura, la llengua, els seus dialectes, saber escriure sense faltes és tot un repte! I avui en dia amb tanta tecnologia es va perdent.. whassaps que es mengen lletres, paraules…) però crec q com totes les carreres si l’estudies perquè t’agrada es gaudeix i se n’aprén moltíssim. Jo no la vaig trobar difícil però no era una carrera només de comprendre sinó també d’estudiar molts autors, èpoques diferents…

Quines diries que han sigut les teves majors dificultats?

El més difícil potser va ser la quantitat de materia que tenien els mòduls i també algunes assignatures que s’havien de fer obligatòries i opcionals que no eren del meu agrat ( llatí; idioma modern.. jo vaig fer italià).

Vas aconseguir feina de forma ràpida?

Trobar feina quan vaig acabar la carrera fa més de 20 anys i amb el Certificat d’aptitud pedagògica no va ser difícil. Crec que la juventut i les ganes de treballar i ensenyar quan acabes la carrera es nota a les entrevistes de feina que fas…

És fàcil mantenir un balanç entre el treball i la vida familiar amb aquesta professió?

Tenint aquesta carrera, com a la majoria de mestres si el teu fill estudia a l’escola on treballes ha de ser fàcil… evidentment no va ser el meus cas. Així que havia de deixar els meus fills a acollida i no arribava a les 17.00 a recollir-los perquè jo plegava a aquesta hora però fora de Barcelona.

Actualment, et dediques a una feina relacionada amb la teva carrera? Has tingut altres feines que no?

En el meus cas, van poder més les ganes d’estar aprop dels meus fills i tenir un horari més flexible que vaig canviar radicalment i em vaig posar a treballar a una llar d’infants del barri on em donaven l’oportunitat de portar i recollir els meus fills a l’escola i gaudir d’ells.

I avui en dia segueixo al mateix lloc encara que els meus fills ja s’han fet grans.

Segona persona: Maghglebe Landaeta

Què has estudiat? Quan ho vas tenir clar? 

Vaig estudiar Enginyeria Mecànica, realment no era el que desitjava estudiar. Va succeir que quan vaig sortir del Batxillerat es va produir una vaga a totes les universitats Nacionals, i per no perdre temps, ja que es veia que la vaga anava a ser llarga per la lluita de les reivindicacions salarials dels professors, vaig decidir ingressar a una universitat privada i amb això vaig estudiar Enginyeria que era la carrera que estava oberta per a l’ingrés en aquell moment.

Et sembla que és una carrera que no tothom pot estudiar? Difícil?

Enginyeria diria que no és que sigui difícil, el tema és que requereix una base i coneixement molt sòlid en Matemàtiques, Física i Química. La poden estudiar tots aquells que compleixin amb aquests requisits i a més que estiguin disposats a realitzar un estudi diari ben estructurat per tal d’obtenir major profit.

Quines diries que han sigut les teves majors dificultats?

La meva major dificultat va ser bàsicament aprendre a centrar-me d’una manera que no tenia necessitat en el Batxillerat, és a dir, aprendre per poder retenir els coneixements rebuts i sobretot no deixar acumular matèria perquè això és catastròfic, Enginyeria no s’estudia en un dia.

Vas aconseguir feina de forma ràpida?

Vaig aconseguir treball abans fins i tot de fer la tesi, vaig ser la primera dona enginyera que va entrar a treballar en la Indústria Good Year de Veneçuela. Fa 46 anys, que són els que tinc de graduada, érem poques les enginyeres mecàniques en la indústria.

És fàcil mantenir un balanç entre el treball i la vida familiar amb aquesta professió?

Realment vaig treballar moltíssim sense hora de sortida de planta pràcticament, fins que vaig sortir embarassada. En aquest moment vaig baixar considerablement el meu ritme de treball i això em va fer considerar l’opció de postular per ser professora en Enginyeria a la Universitat de Carabobo i amb això, em va ser més senzill compaginar la meva vida laboral amb la familiar.

Actualment, et dediques a una feina relacionada amb la teva carrera? Has tingut altres feines que no?

Actualment, dirigeixo tesis de graus i sóc assessora a distància de projectes especials al Departament Estructural d’Enginyeria. Vaig treballar durant 30 anys impartint Mecànica Racional i em vaig jubilar allà. Avui dia sóc assessora, ja que és feina que puc fer a distància.

Fet per: Martí Gil, Tomás Heredia, Aina Carulla i Andrea Izaguirre.

Curs: 1r de Batxillerat B.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s