Origen de la regla matemàtica més coneguda

Tothom que ha estudiat –encara que sigui les coses més bàsiques– matemàtiques ha escoltat alguna vegada sobre la coneguda: Regla de tres.

Aquesta consisteix a resoldre problemes de proporcionalitat trobant una incògnita i la majoria de vegades és la forma més fàcil de trobar la solució a un problema matemàtic –o no–. Per exemple:

Una samarreta té un cost de 5 euros. Quantes puc comprar amb 30 euros?

Aquest problema és molt senzill i es podria resoldre amb una divisió. Però si apliquem la regla de tres seria de la següent manera:

Per tant, els càlculs serien els següents:

1·30/5 = 6 samarretes.

Aquesta regla es pot aplicar a problemes molt més complicats, però la temàtica continua sent la mateixa, per tant, senzilla.

Segons Gheverghese –un important matemàtic–, la primera aplicació d’aquesta regla va ser a la Xina durant el segle I. Però l’origen és molt incert i hi ha els que diuen que aquest té lloc a Occident mitjançant els àrabs on diversos matemàtics van fer referència a aquesta regla. Destaquen al-Jwarizmi –que va fer ús d’aquesta a diversos exemples– i Al-Biruni (973-1050) que va ser el primer matemàtic que va dedicar tota una obra sencera a aquesta regla. A més, va ser un dels matemàtics més notables de la seva època i té més de 130 obres a diferents àmbits com astrologia, física, filosofia… Durant la seva vida va fer diversos viatges a l’Índia on va aprendre sobre la història, cultura, religió… i matemàtiques.

Fins i tot, la seva obra sobre la Regla de tres va ser escrita a l’Índia on va obtenir la informació necessària. Ja que en aquest país aquesta regla es va començar a aplicar des d’abans i ja estava generalitzada –tant la simple, directe, indirecte i composta–. No se sap exactament quan es va començar a aplicar aquesta regla a l’Índia.

Hi ha evidència a les dues cultures sobre aquesta regla i per tant, hi ha dubtes sobre en quin lloc es va poder originar. El que si se sap amb seguretat és que el document més antic on es va fer referència és el Manuscrit Bakhshali –que rep el nom per a la ciutat on es va trobar a l’any 1881–. Es creu que pot ser una obra dels principis de la nostra era, però no té autor i no se sap en quina data exacta es va escriure.

Des del seu origen aquesta regla s’ha utilitzat en diferents àmbits i s’ha après que no cal infravalorar-la i pensar que no té importància per la seva senzillesa. Avui en dia també és coneguda com: La regla d’or –fent referència a l’indispensable que és aquesta pel nostre dia a dia–. Es va començar a conèixer amb aquest nom a França on es va començar a utilitzar almenys des de l’any 1520.

Curiositat

A la biografia d’un amic proper del famós president d’Estats Units, Abraham Lincoln –que va morir assassinat–, hi ha una frase que fa referència a aquest últim que diu el següent:
“Sabia llegir, escriure i calcular la regla de tres. Però això era tot”.
Això ens pot donar una idea de la importància d’aquesta regla i que fins i tot, el que sap el més bàsic de les matemàtiques té una idea del que és.

Com es pot veure a aquest “tweet” no només s’utilitza per fer càlculs, sinó com a concepte en si mateix.

Web grafia

https://www.buenastareas.com/ensayos/Origen-y-Utilidad-De-La-Regla/32230534.html

https://es.scribd.com/document/230176327/Historia-de-La-Regla-de-Tres

https://es.wikipedia.org/wiki/Regla_de_tres

https://www.abc.es/ciencia/abci-abraham-lincoln-y-regla-tres-202109060120_noticia.html

Fet per: Andrea Izaguirre Blanco
Curs: 2n de Batxillerat B

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s